Voor verzorgende ouders

Wij kunnen ons voorstellen dat verzorgende (groot)ouders waarvan de kinderen geen contact meer hebben met de wachtende (groot)ouders mogelijk weerstand voelen tegen Krabblz. Dagboekverhalen van ouders en opa’s en oma’s die hun (klein)kinderen zo missen zijn namelijk confronterend. Hoewel wij het niet als onze taak zien u te vertellen wat u moet doen of vinden, willen wij u toch het volgende in overweging geven:

Kinderen hebben recht op twee ouders. Beiden zijn even belangrijk voor een kind.

Kinderen lopen schade op als de ene (groot)ouder zeer afwijzend, bedoeld of onbedoeld, staat ten opzichte van de andere (groot)ouders.

Het mogelijk maken van een onbezorgd contact van uw (klein)kinderen met beide ouders doet u voor uw kinderen alleen en niemand anders. In onze visie is het de taak van beide ouders om dat mogelijk te maken.

Het is voor kinderen nodig om in emotionele vrijheid te kunnen onderzoeken wat voor soort relatie zij willen hebben met hun ouders. Daarin mogen zij nooit worden gestuurd. Realiseer u wat uw eigen emoties met uw (klein)kinderen doen. Hoe goed u die ook denkt te verbergen, uw kinderen pikken deze feilloos op.

Realiseert u zich dat onwaarheden ooit uitkomen. Blijf altijd eerlijk.

Natuurlijk heeft u diepgewortelde emoties, deze mogen echter nooit het contact tussen kinderen en hun (groot)ouders in de weg staan.
Ouders die in staat zijn hun kinderen emotionele toestemming te geven voor contact met de andere (groot)ouders maken daarmee de weg vrij voor contact. Weest u zich bewust hoeveel invloed u heeft op uw (klein)kinderen.

Hoe aantrekkelijk het ook is om de andere (groot)ouders te straffen, uw gram te halen, terug te betalen voor al het onrecht waarvan u vindt dat het u is aangedaan etc., uw kinderen gaan er uiteindelijk niet gelukkig van worden.

Het zou van grote kracht getuigen als u uw (klein)kinderen zou kunnen stimuleren om kennis te nemen van de dagboekverhalen van de wachtende ouder.

Als u in staat bent om uw grieven en weerstanden achter u te laten en nog een stap verder te gaan om contact daadwerkelijk mogelijk te maken, dan bent u daadwerkelijk een onbaatzuchtige en betrokken ouder die inziet dat kinderen zowel beide ouders als beide opa’s en oma’s nodig hebben.

Voor het overige verwijzen wij u graag naar onze huisregels en ons manifest.